Rozmiar: 32698 bajtów

    produkty        firma        targi i giełdy wędkarskie        kontakt        strona główna   

Żele smakowo-zapachowe
do przynęt wędkarskich w opakowaniach typu
- "stick" (op. 20 g)
      - "kubeczki" (op. 10 g)
 
  Asortyment : Stynka - Makrela - Śledź - Sea Fish - Węgorz - Ochotka - Krewetka - Krab - Małże - Rak - Anyż - Czosnek

 
Widoczna bez trudu reakcja ryb na woń i smak nie uszła uwagi człowieka. Już w czasach historycznych rybacy doskonalili swoje przynęty stosując różne dodatki smakowo-zapachowe; zachowały się nawet ich szczegółowe opisy. Prawdziwy przełom nastąpił dwie dekady temu, kiedy rozpoczęto masową produkcję przynęt spiningowych z miękkiego plastiku - imitujących rybki i inne organizmy wodne. Okazało się, że łowność tych przynęt znacznie zwiększa się, jeśli zostaną potraktowane odpowiednim smakiem i zapachem. Ten prosty zabieg spowodował wydłużenie czasu potrzebnego na tzw. zacięcie oraz zwiększył zainteresowanie ryb przynętą przez oddziaływanie odległościowe na ich organy smaku i zapachu. Stwierdzono przy tym, że receptory smakowe rozsiane są nie tylko w jamie gębowej ale także na skrzelach, wąsach i skórze. Dzięki tym zmysłom ryby mogą namierzyć pokarm z dużej odległości i uzyskują informację o jego smakowości. Pozytywny wpływ środków smakowo-zapachowych stwierdzono również w technikach spiningowych wykorzystujących "twarde" przynęty np. błystki, woblery. Istnieje wiele sposobów nanoszenia środków smakowo - zapachowych na przynętę, ale praktyka wskazuje, że najłatwiej jest to robić za pomocą smarowania odpowiednim mazidłem tuż przed wędkowaniem. Naniesiony środek powinien być odporny na wypłukiwanie, zwłaszcza w warunkach spinningowania, a jego aktywność powinna być zachowana w ciągu kilkunastu godzin. Takie wymogi spełniają żele ARTI COLOR uwalniające w wodzie smak i zapach ryb, bądź organizmów, które są ich naturalnym pokarmem. Należą do nich : Stynka, Śledź, Węgorz, Sea Fish-ryba morska, Krab, Małże, Rak. Zapach Stynki sprawdził się bardzo dobrze w północnej Polsce w połowach sandacza i okonia. Makrela i Węgorz to skuteczne zapachy stosowane od lat w przynętach szczupakowych. W wędkarstwie morskim z dużym powodzeniem stosowane są żele: Śledź, Sea Fish-ryba morska, Krewetka i Krab. Żel ochotkowy posiada znaczenie uniwersalne ale szczególnie dobrze sprawdził się w wędkarstwie podlodowym na sztucznych przynętach imitujących larwy ochotki. W asortymencie są również wypróbowane żele z zapachem anyżu i czosnku stosowane do podrasowania przynęt przeznaczonych zarówno dla ryb drapieżnych jak i spokojnego żeru. Żele zapachowe nadają się do smarowania wielu przynęt naturalnych takich jak białe robaki, kulki proteinowe, makaron. Przykładowo w technikach na martwą lub żywą rybkę obserwuje się często kilkakrotny wzrost efektywności, po naniesieniu na przynęty zapachu Stynki, Sea Fish-ryby morskiej, Raka czy też Węgorza.
 
Produkt uznany jako godny polecenia przez magazyn "Wędkarz Polski" nr 12 (82) z grudnia 1997 w dziale "Kupuj z głową"
 
 Rozmiar: 39267 bajtów 

 Rozmiar: 19159 bajtów 

 Żele smakowo - zapachowe 

 Żele smakowo - zapachowe 


Arti Color Łódź