Widoczna bez trudu reakcja ryb na woń i smak nie uszła uwagi człowieka. Już w czasach historycznych rybacy doskonalili swoje przynęty
stosując różne dodatki smakowo-zapachowe; zachowały się nawet ich szczegółowe opisy. Prawdziwy przełom nastąpił dwie dekady temu, kiedy
rozpoczęto masową produkcję przynęt spiningowych z miękkiego plastiku - imitujących rybki i inne organizmy wodne. Okazało się, że łowność
tych przynęt znacznie zwiększa się, jeśli zostaną potraktowane odpowiednim smakiem i zapachem. Ten prosty zabieg spowodował wydłużenie
czasu potrzebnego na tzw. zacięcie oraz zwiększył zainteresowanie ryb przynętą przez oddziaływanie odległościowe na ich organy smaku i zapachu.
Stwierdzono przy tym, że receptory smakowe rozsiane są nie tylko w jamie gębowej ale także na skrzelach, wąsach i skórze.
Dzięki tym zmysłom ryby mogą namierzyć pokarm z dużej odległości
i uzyskują informację o jego smakowości.
Pozytywny wpływ środków smakowo-zapachowych stwierdzono również w technikach spiningowych wykorzystujących "twarde" przynęty np. błystki, woblery.
Istnieje wiele sposobów nanoszenia środków smakowo - zapachowych na przynętę, ale praktyka
wskazuje, że najłatwiej jest to robić za pomocą smarowania odpowiednim mazidłem tuż
przed wędkowaniem. Naniesiony środek powinien być odporny na wypłukiwanie, zwłaszcza
w warunkach spinningowania, a jego aktywność powinna być zachowana w ciągu kilkunastu godzin.
Takie wymogi spełniają żele ARTI COLOR uwalniające w wodzie smak i zapach ryb, bądź
organizmów, które są ich naturalnym pokarmem.
Należą do nich : Stynka, Śledź, Węgorz, Sea Fish-ryba morska, Krab, Małże, Rak.
Zapach Stynki sprawdził się bardzo dobrze w północnej Polsce w połowach sandacza i okonia.
Makrela i Węgorz to skuteczne zapachy stosowane od lat w przynętach szczupakowych. W wędkarstwie morskim
z dużym powodzeniem stosowane są żele: Śledź, Sea Fish-ryba morska, Krewetka i Krab.
Żel ochotkowy posiada znaczenie uniwersalne ale szczególnie dobrze sprawdził się w wędkarstwie podlodowym
na sztucznych przynętach imitujących larwy ochotki. W asortymencie są również wypróbowane żele z zapachem anyżu i czosnku
stosowane do podrasowania przynęt przeznaczonych zarówno dla ryb drapieżnych jak i spokojnego żeru.
Żele zapachowe nadają się do smarowania wielu przynęt naturalnych takich jak białe robaki, kulki proteinowe, makaron.
Przykładowo w technikach na martwą lub żywą rybkę obserwuje się często
kilkakrotny wzrost efektywności, po naniesieniu na przynęty
zapachu Stynki, Sea Fish-ryby morskiej, Raka czy też Węgorza.
Produkt uznany jako godny polecenia przez magazyn "Wędkarz Polski" nr 12 (82) z grudnia 1997 w dziale "Kupuj z głową" |